Nilsson Bassell, Stina


Stina Nilsson Bassell (f. 1963) är författare och har jobbat som journalist. Hon har medverkat  i Over Yonder (en diktantologi), skrivit tre diktböcker Eldens aska, Vattnets ådra och Luftens sötma, två sagoböcker Sagan om smått och gott och Sagan om häxan Märta – och om trollen och spöket. Och romanerna Andetag, Eko av natt samt I mjölnarens spår, och en vuxensaga Mannen i rocken.

”Idag sitter jag i mitt röda hus i röda stan och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet… samtidigt. Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanya, och smyger in lite av min verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi. Hur fantastiskt, spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda? Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få ur mig det.”

Matilda Aldsjö, Smile magazin:
”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”

Stina har tilldelats:

  • Sveriges Författarfonds 1-årigt arbetsstipendium
  • Sveriges Författarförbund stipendium
  • Region Östergötland Honnörsstipendium

Motivering Honnörsstipendium:

”Stina Nilsson Bassell tilldelas Region Östergötlands honnörsstipendium för sitt enastående författarskap som rymmer många av livets frågeställningar kring det personliga och det allmänmänskliga. Hennes inlevelseförmåga och erfarenheter som gestaltas i hennes skrivande gör hennes böcker till meningsskapande och till levande litteratur för läsaren.”

Läs mer här:
Hemsida
Blogg

Stina_2