Författare

21 inlägg

Ingrid Kampås

Ingrid Kampås (f. 1957) är sjuksköterskan som debuterade som författare 2002 och nu lever på sitt skrivande. Född hallänning, men livets kringelikrokar har fört henne till Lübeck i Tyskland där hon bott sedan 2011. Hon debuterade med en spänningsroman, Hjärta av is, och ytterligare två böcker följde om sjuksköterskan Mari […]

Aristofanes

Aristofanes (445 f. Kr.–385 f. Kr.) var en grekisk komediförfattare i Aten. Hans pjäser tillhör den äldre, klassiska attiska komedin och han var den författare som fulländade denna form, men tillika visade han vägen mot den ”mellersta” komedin som följde. Många av hans lustspel är politiska satirer.

Dahlbergh, Erik

Erik Dahlbergh (1625–1703, greve, fältmarskalk, generalguvernör) var en svensk fortifikationsofficer, arkitekt, ingenjör och tecknare. Han gjorde betydande insatser för Sverige under stormaktstiden, både i det miltära och det civila. Ödmjuk men framgångsrik i allt han företog sig var han ett ”hävdernas solskensbarn”; och enligt Karl XI en man som ”består av sig själv”. Främst förknippas han dock med sitt stora topografiska bildverk över Sverige: Suecian.

Sturlasson, Snorre

Snorre Sturlasson (cirka 1178–1241) är Islands utan jämförelse mest berömde författare och person genom tiderna. Han var isländsk adelsman av Sturlungaätten, hövding, lagman, politiker, historiker, författare och skald. Förutom hans mest berömda verk Eddan har han skrivit bland annat Heimskringla: en bok som skildrar främst Norges kungar fram till och med år 1177. Han tillskrivs också stundom Egil Skallagrimssons saga. Snorre Sturlasson var två gånger lagsagoman på det isländska Alltinget, en mycket förnäm position i dåtidens isländska samhälle. I Norge utnämndes han 1218 till lendmann av kung Håkan Håkansson och hans medregent Skule Bårdsson. 1239 blev han av Skule utnämnd till jarl av Island. Snorre var mycket inblandad i sin samtids politik, vilket också drog in honom i konflikter, och han dödades 1241 eftersom han varit inblandad i norske hertigen Skule Bårdssons uppror mot den norske kungen Håkon Håkonsson.

Boye, Karin

Karin Boye (1900–1941) var en svensk författare. Hon är mest känd som poet men skrev även romaner, noveller och annan prosa. Mest känd har den dystopiska science fiction-romanen Kallocain och dikten ”Ja visst gör det ont” blivit. Hon tog sitt liv med hjälp av sömnmedel och hittades död vid en sten utanför Alingsås.

Poe, Edgar Allan

Edgar Allan Poe (1809–1849) var en amerikansk poet, novellförfattare, redaktör, litteraturkritiker och en av ledarna för den romantiska rörelsen i USA. Poe, som är mest känd för sin dikt ”Korpen” och berättelser om skräck, mystik och sällsamma äventyr, var en av de tidiga amerikanska novellförfattarna och en föregångare till detektivlitteraturen. Han anses även ha bidragit till den framväxande science fiction-genren.