Nyheter / Blogg

Senaste nytt om våra böcker och författare, samt tankar och innehåll som speglar vår tids kultur och samhälle.


Ny bok: Folksagor från hela världen

2020-01-25 Vi släpper nu en samlingsvolym med ett femtiotal folksagor, samtliga vackert illustrerade av våra främsta och mest folkkära konstnärer, såsom Carl Larsson, Elsa Beskow, John Bauer och Jenny Nyström.


Ny bok: Det heliga kriget

2020-01-25 Nyöversättning av John Bunyans allegoriska klassiker Det heliga kriget. Det är författarens populäraste verk vid sidan om Kristens resa, och anses av många till och med överglänsa denna.


Om den svenska jultraditionen

2019-12-23 God Jul och väl mött 2020! Nedan bjuder vi på ett litet smakprov om det svenska julfirandets ursprung. Vi har redan i det föregående anmärkt, att eldskulten, såsom en jämförelsevis yngre beståndsdel av vår nordiska hedendom, står i förbin­delse med den från öster införda dyrkan av Balder, ljuset, solen,…


Beowulf

Reportage om Beowulf i SVT

2019-10-22 Ett utmärkt reportage i Vetenskapens värld tar upp Beowulf-kvädet och den historiska kärnan i berättelsen. Sanning i sagorna? Berättelserna om Skandinavien för mer än tusen år sedan handlar ofta om drakar och monster och betraktades länge som rena fantasier. Men nu börjar forskarna att vaska fram sanningar. I berättelsen…


Recension av “Wärend och wirdarne”

2019-09-30 Boken får ett bra omdöme av lektören Pia Holmström som ger den 4 av 5 i betyg och bland annat skriver : “Passar alla läsare som är intresserade av historia. En del av författarens teorier har ifrågasatts, samtidigt inspirerar boken till vidare studier.” (BTJ-häfte 10 2019)